Beschermd monument

Keldercomplex Hoogpoort-Stadhuissteeg

Beschermd monument van tot ( voorlopige bescherming)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
175835
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/175835

Besluiten

Keldercomplex Hoogpoort-Stadhuissteeg
voorlopige beschermingsbesluiten: 14-03-2024  ID: 15317

Beschrijving

Het keldercomplex Hoogpoort-Stadhuissteeg in Gent is beschermd als monument.



Waarden

Het monument keldercomplex Hoogpoort-Stadhuissteeg in Gent is van algemeen belang wegens de volgende erfgoedwaarden:

historische waarde

Het keldercomplex bestaande uit meerdere aaneensluitende kelders uit verschillende perioden gaat zeker terug tot de 14de eeuw. De verschillende materialen, bouwtechnieken en vormgeving zijn zeldzame, herkenbare en representatieve getuigen van de historische gelaagdheid van een stad in het huidige Vlaanderen en haar evolutie van de middeleeuwen naar de nieuwe tijd. Ook de oorspronkelijke bouwmaterialen en bouwsporen die zichtbaar zijn achter de recente afwerklagen in meerdere kelders tonen een zeer grote historische gelaagdheid aan.

architecturale waarde

Het keldercomplex met meerdere onderling verbonden, naast en boven elkaar gelegen kelders uit verschillende perioden, teruggaand op verschillende bovengronds gesloopte gebouwen en met meerdere herkenbare bouwfasen toont dankzij de diverse bouwsporen, materialen en technieken de bouwevolutie in een stad in het huidige Vlaanderen van middeleeuwen tot nieuwe tijden.

Het keldercomplex is dankzij de aanwezige en door de tijd veranderende materialen, bouwtechnieken en vormgeving een zeldzame, herkenbare en representatieve getuige van de architecturale gelaagdheid van een stad in het huidige Vlaanderen.

archeologische waarde

De opgehoogde vloer van de kelder van Huis De Ketele, en de recentere muur in de diepste kelder van huis ’t Gulden Hooft met daarachter een opvullaag bevatten nog heel wat sporen die van de ontwikkeling, de bouw, het gebruik en de evolutie van de kelders duiden. Er mogen sporen van de constructiefase, oudere gebruiksfases en verbouwingen verwacht worden. Ook achter het recente pleisterwerk op de muren zijn nog deels zichtbare bouwsporen van verschillende constructiefases bewaard.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Middeleeuws keldercomplex

Goudenleeuwplein 5, Hoogpoort 52, Stadhuissteeg 3-5 (Gent)
Geheel van kelders uit de middeleeuwen en nieuwe tijden teruggaand op enkele gebouwen langs de Hoogpoort (huis ’t Gulden Hoofdt en huis De Ketele) en de Stadhuissteeg (huis Stadhuissteeg 5).

Andere relaties

Wordt opgevolgd door

Keldercomplex Hoogpoort-Stadhuissteeg

Goudenleeuwplein 5, Stadhuissteeg 3-5 (Gent)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Keldercomplex Hoogpoort-Stadhuissteeg [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/175835 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.