Beschermd monument

Burgerhuis

Beschermd monument van 17-10-1994 tot heden
ID: 1760   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1760

Besluiten

Woningen, arduinen portiek, winkelpui, postgebouw, arduinen kapel en stadskern van Halle
definitieve beschermingsbesluiten: 17-10-1994  ID: 2759

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de woning met classicistische arduinen lijstgevel uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
Artistieke waarde: mooi voorbeeld van een, op de winkelpui na, gaaf bewaarde Louis XVI-gevel uit 1782, namelijk een volledig in arduin opgetrokken lijstgevel, afgelijnd door hoekpilasters met ingediepte voegen en een tandlijst opengewerkt met een dubbel register van rechthoekige vensters, waarboven met loofwerk en rozetten opgehoogde spiegels en bekroond met opgaand dakvenster, in de vorm van een oeil-de-boeuf met schouderstukken, voluten en een siervaas als topstuk.
Documentaire waarde: aangezien er in Halle slechts drie voorbeelden van 18de-eeuwse arduinen gevels zijn bewaard, is het een belangrijk document. De Hallese voorbeelden zijn, in vergelijking met andere steden, relatief bescheiden van opzet. Belangrijke karakteristieken zijn de symmetrisch, weinig geornamenteerde gevelopbouw belijnd door gevelhoge pilasters en een getande of geprofileerde kroonlijst, een licht geaccentueerd middentravee en sierelementen zoals rozetten, loofwerk en festoenen ontleend aan de Louis XVI-stijl.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000065, Woning (Paesmans G., 1993).


Waarden

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde

historische waarde

in casu documentaire waarde


Aanduiding van

Is de bescherming van

Burgerhuis

Grote Markt 7 (Halle)
Rijhuis van drie travee├źn met drie bouwlagen en een zadeldak met dakkapel, daterend uit einde 18de eeuw; met moderne winkelpui op de begane grond.