Schermlindes bij Hoeve Spooren

Beschermd monument van tot heden (voorlopige bescherming)

voorlopige beschermingsbesluiten: 14-04-2024  ID: 15347

De schermlindes bij Hoeve Spooren zijn beschermd als monument.

Waarden

Het monument Schermlindes bij Hoeve Spooren in Lommel is van algemeen belang wegens de volgende erfgoedwaarden:

historische waarde

De schermlindes bij Hoeve Spooren vormen een representatief relict van een oud gebruik om hoeves te beschermen door middel van schermbeplanting. Door hun typische vorm, namelijk gekandelaard in één vlak (vier gekandelaarde lindes), en hun plantlocatie ten zuidwesten van de hoeve (twee opgaande lindes), kan er vanuit gegaan worden dat ze fungeerden als schermbeplanting om de hoeve te beschermen tegen extreme weersomstandigheden als regen, wind en zon. De gekandelaarde lindes rond de voortuin markeren de historische perceelsgrens van de tuin. De vijf oudste bomen zijn vermoedelijk geplant rond 1900, de jongste boom is enkele decennia jonger. Samen met de hoeve vormen de lindes een goed bewaard en herkenbaar ensemble dat getuigt van het ruraal landschap in het verleden.

esthetische waarde

De schermlindes bij Hoeve Spooren hebben door hun omvang, leeftijd en plantlocatie een bijzondere esthetische waarde. Hun huidige groeivorm is representatief voor gekandelaarde schermlindes en welkomstbomen. De vorm van de verschillende schermlindes in combinatie met de hoeve verleent het geheel een hoge esthetische belevingswaarde.

ruimtelijk-structurerende waarde

De schermlindes bij Hoeve Spooren zijn beeldbepalend langs de straat Loberg en het kruispunt met de Slachthuisstraat. Door hun omvang en specifieke plantlocatie vormen ze een baken in de omgeving.

technische waarde

De schermlindes bij Hoeve Spooren vormen een herkenbaar voorbeeld van een specifieke beheertechniek uit het verleden. In het bijzonder de techniek van het kandelaren is exemplarisch voor de historische erfbeplanting bij hoeves.

Is de omvattende bescherming van

Gekandelaarde bomenrij van vier linden als schermbeplanting

Loberg 33 (Lommel)
De langgestrekte hoeve Spooren wordt langs de straatzijde afgeschermd door vier gekandelaarde lindes. De Hollandse lindes zijn vermoedelijk scherm- of schaduwbomen dia als taak hadden het woonhuis te beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden.

Twee opgaande linden als schermbomen

Loberg 33 (Lommel)
Op het einde van de onverharde toegangsweg van de langgestrekte hoeve Spooren werden twee lindes aangeplant. De opgaande lindes zijn vermoedelijk scherm- of schaduwbomen dia als taak hadden het woonhuis en de schuur te beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden.