Beschermd monument

Classicistisch burgerhuis

Beschermd monument van 17-10-1994 tot heden

ID: 1763   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1763

Besluiten

Woningen, arduinen portiek, winkelpui, postgebouw, arduinen kapel en stadskern van Halle
definitieve beschermingsbesluiten: 17-10-1994  ID: 2759

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het burgerhuis met classicistische arduinen lijstgevel uit het laatste kwart van de 18de eeuw.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
Artistieke waarde: door zijn gaafheid vormt dit pand, dat vermoedelijk dateert uit het laatste kwart van de 18de eeuw, een mooie illustratie van de lokale Louis XVI-stijl, gekenmerkt door een geprofileerde arduinen lijstgevel met hoekpilasters met ingediepte voegen die een gekorniste kroonlijst dragen en een geaccentueerde middentravee met segmentboogvormig fronton met bloemslingers boven de inkomdeur en op de verdieping een gevelmedaillon dat de Boodschap aan Maria voorstelt.
Documentaire waarde: aangezien er in Halle slechts drie voorbeelden van 18de-eeuwse arduinen gevels zijn bewaard, is het een belangrijk document. De Hallese voorbeelden zijn, in vergelijking met andere steden, relatief bescheiden van opzet. Belangrijke karakteristieken zijn de symmetrisch, weinig geornamenteerde gevelopbouw belijnd door gevelhoge pilasters en een getande of geprofileerde kroonlijst, een licht geaccentueerd middentravee en sierelementen zoals rozetten, loofwerk en festoenen ontleend aan de Louis XVI-stijl.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000065, Woning (Paesmans G., 1993).


Waarden

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde

historische waarde

in casu documentaire waarde


Aanduiding van

Is de bescherming van

Classicistisch burgerhuis

Grote Markt 8 (Halle)
Rijhuis van drie verdiepingen en twee travee├źn onder steil zadeldak, uit einde 18de eeuw. Interessante arduinen gevel in Louis XVI-stijl.