De Panishoeve te Molenbeek - Wersbeek, is beschermd als monument.

Panishoeve versie 1 04122013 ()

De benaming Panis zou een verbastering zijn van het woord 'Paenhuys' wat in vroegere eeuwen brouwerij betekende. Het gebouw in kwestie zou dus deze bestemming hebben gekend. Dit verklaart zijn uitgestrektheid, zijn vorm en zijn architectonische versiering, elementen die zeldzaam zijn voor de Hagelandse hoeven.

Het gebouw is opgericht op een L-vormig grondplan. De bakstenen muren door overhoeks uitspringende karelen bekroond, zijn weelderig opgesmukt met witte zandsteen: als gordels, als omlijstingen en kruisen van vensters.

Het langsgebouw zowel als het dwarsgebouw is voorzien van interessante witstenen deuromlijstingen. Deze bestaan uit rondbogen, sluitstenen, druiplijsten en pilasters. Zij bezitten een ovaal bovenlicht tussen voluten gevat.

Het langsgebouw dateert uit de 17de eeuw; het dwarsgebouw uit de 18e eeuw.

Bron: Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000429, Panishoeve, beschermingsdossier