Teksten van Burgerhuis met poortgebouw

Burgerhuis met poortgebouw versie 2 - 23/3/2016 ()

De bescherming als monument omvat het burgerhuis uit de 18de eeuw en de oudere dienstvleugel met poortgebouw.

burgerhuispoortgebouw_04/12/2013_versie1 ()

Een classicistisch burgerhuis uit de 18de eeuw met oudere dienstvleugel.

Complexe woning gevorm door een burgerhuis met dienstgebouwen en poortgebouw met beeldbepalende ligging in de as van de Predikherenstraat. Het gebouw was vroeger bekend als "gouvernementshuis".

Het is een enkelhuis met de nok parallel met de straat van twee bouwlagen en vier traveeën onder een pannen zadeldak uit het derde kwart van de 18de eeuw. Het is gebouwd met baksteen met kalkzandsteen voor de plint, de deur- en vensteromlijstingen en steigergaten. De zijpuntgevel bevat muurvlechtingen en schouderstukken. De steekboogvenster en –deur zitten in een vlakke omlijsting met trapeziumvormige sluitsteen. Boven de rechthoekige deur bevindt zich een waaiervormig bovenlicht. Het gelijkvloers is toegankelijk via een aantal treden Op het gelijkvloers zijn er bewaarde vensterluiken aanwezig. De achtergevel is nagenoeg identiek.

De aanpalende éénlaagse oudere dienstvleugel heeft een geknikte voorgevel in bak- en kalkzandsteen onder zadeldak met Vlaamse pannen. Centraal in de nagenoeg blinde straatgevel bevindt zich een erboven uitstekend poortgebouwtje met natuurstenen korfboog inrijpoort met grote sluitsteen en geprofileerde stijlen naar laatgotische traditie. Centraal boven de poort is er een nis met de Heilige Rochus. De zijpuntgevels hebben vlechtingen, top- en schouderstukken.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000049, stadskern met 16 monumenten, beschermingsdossier (G. Paesmans, 1993).

Auteurs:  Piens, Joachim