Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Huis Geusens met tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

definitieve opheffingsbesluiten: 29-05-2024  ID: 15401

Beschrijving

Huis Geusens is samen met zijn onmiddellijke omgeving beschermd als stadsgezicht. De bescherming omvat het burgerhuis, de achterliggende stal of schuur en de tuin.

Op 1 februari 2024 werd de bescherming als stadsgezicht van de omgeving van Huis Geusens voorlopig en op 29 mei 2024 definitief gedeeltelijk opgeheven omdat de erfgoedwaarde van een deel van het stadsgezicht volledig verloren is gegaan door de bouw van een tweewoonst.

Deze fiche toont de situatie na de gedeeltelijke opheffing. De situatie voor de gedeeltelijke opheffing raadpleeg je hier.

Waarden

Het huis Geusens met tuin is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

omdat hij integrerend deel uitmaakt van het pand.

Huis Geusens

Stad 4 (Hamont-Achel)
Neoclassicistisch burgerhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend van circa 1880, doch met mogelijk oudere kern. Ten westen, drie linden en tuintje, omgeven door een gecementeerd muurtje met ijzeren hekken tussen getrapte pijlers uit het interbellum.

Is de omvattende bescherming van

Schermlindes

Schermbeplanting van drie lindebomen uit het einde van de 19de eeuw, dezelfde periode als het burgerhuis waar ze voor staan. De bomen werden altijd correct beheerd zodat ze een goede schermvorm behouden hebben en beperkt van omvang zijn gebleven.