Gildenzaal uit 1912

Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed Tremelo
vaststellingsbesluiten: 10-09-2024  ID: 15377

Beschrijving

De ‘Gildenzaal’ is een verenigingslokaal, gedateerd op 1912 (op muurankers), in een sobere traditionele stijl. Het is een langwerpig bakstenen gebouw onder zadeldak met hoge ramen, stalen lintelen boven de ramen en een decoratieve bakstenen fries onder de originele bakgoot.

architecturale waarde

De ‘Gildenzaal’ is een mooi voorbeeld van een verenigingslokaal van rond de eeuwwisseling in een landelijke gemeente. De sobere architectuur, typologie en materiaalgebruik is typisch voor de periode en heeft een hoge architecturale kwaliteit.

volkskundige waarde

De ‘Gildenzaal’ is een getuige van de grote bloei van het verenigingsleven in België in deze periode waarbij het sociale leven georganiseerd was in levensbeschouwelijke zuilen.

Gildenzaal uit 1912

Astridstraat 2 (Tremelo)