Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed Tremelo
vaststellingsbesluiten: 10-09-2024  ID: 15377

Beschrijving

Burgerwoning in neotraditionele stijl, op basis van het materiaal (baksteen en imitatie natuursteen) en stijlkenmerken (typische wederopbouwarchitectuur) in het interbellum te dateren. Bakstenen gebouw van twee traveeën met speklagen en twee en een halve bouwlaag, met een stenen erker op het gelijkvloers. De originele bakgoot is verdwenen.

architecturale waarde

Typisch voorbeeld van een woning van de middenklasse, gebouwd in de stijl die in België vaak is toegepast in de periode net na de Eerste Wereldoorlog. Hierbij wordt verwezen naar de traditionele bak- en zandsteenstijl, waarbij de natuurstenen elementen vervangen zijn door imitatiematerialen.

historische waarde

Getuige van de evolutie van de klassieke woningvormen in een landelijk dorp naar nieuwe types. Hierbij wordt er gediversifieerd van rijwoningen in de kern en langgestrekte hoeves buiten de kern naar nieuwe vormen zoals villa’s en burgerwoningen.

Astridstraat 26 (Tremelo)

Beheerder fiche: Gemeente Tremelo