Vrije basisschool Tremelo uit 1915: hoofdonderwijzerswoning

Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed Tremelo
vaststellingsbesluiten: 10-09-2024  ID: 15377

Beschrijving

Vrije basisschool achter de kerk van Tremelo met vooraan de imposante hoofdonderwijzerswoning en links, dwars op de straat, een langgerekt schoolgebouw in neotraditionele stijl. Het zijn beide gebouwen in baksteen met beperkt gebruik van andere materialen. De hoofdmeesterswoning heeft stalen lintelen boven de ramen. Het schoolgebouw heeft liggers in beton boven de inkomdeuren. De hoofdonderwijzerswoning is gedateerd met muurankers op 1915, de school is op basis van materiaal en stijl in dezelfde periode te dateren.

architecturale waarde

Beide gebouwen zijn getuige van de gangbare stijl en typologie voor scholen in de periode. Het gebruik van stalen lintelen en betonnen liggers komt voort uit de nieuwe opvatting dat zegt dat structurele materialen zichtbaar moeten zijn. Dit zelfbewuste gebruik van dit type materiaal en architectuur straalde uit dat het een moderne school was.

historische waarde

De bouw van een nieuwe school is een rechtstreeks gevolg van de wet-Poulet van 19 mei 1914 waarbij de leerplicht van 6-12 jaar werd ingevoerd. Gezien de grootte van de school verwachtte men een groot aantal leerlingen. De aanwezigheid van de hoofdonderwijzerswoning is eveneens een gevolg van het beleid om leerkrachten naar landelijke scholen te trekken door een woning te voorzien als deel van de verloning.

Astridstraat 4 (Tremelo)

Is gerelateerd aan