Villa

Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed Tremelo
vaststellingsbesluiten: 10-09-2024  ID: 15377

Beschrijving

Villa in een zeer sobere neotraditionele stijl in het centrum van Tremelo, een van de weinige notabelenwoningen, gebouwd aan het einde van het interbellum of net na de Tweede Wereldoorlog met een opvallend gebruik van perssteen in een gestrekt verband dat het gebruik van een spouw, nieuw in die periode, doet vermoeden. Zowel aan de voor- als zijgevel is er een erker op het gelijkvloers. Onder de dakrand bevindt zich een grote witgeschilderde band die samen met het bakstenen parement het uitzicht bepaald.

stedenbouwkundige waarde

De notabelenwoning werd gebouwd net als de villa Heidenburg en de villa op Veldonkstraat 6 aan de rand van de vroegere dorpskern, waar typisch voor de tijd, woningen verrezen voor de hogere burgerij op een ruim perceel in de groene rand.

architecturale waarde

Voor de landelijke gemeente Tremelo een monumentale notabelenwoning waarbij gebruikgemaakt wordt van de nieuwste materialen en technieken, maar nog een traditionele villa architectuur wordt toegepast.

Villa

Astridstraat 41 (Tremelo)