Langgestrekte hoeve

Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed Tremelo
vaststellingsbesluiten: 10-09-2024  ID: 15377

Beschrijving

Langgestrekte hoeve die zich onderscheidt van de meeste langgestrekte hoeves doordat de woning twee volwaardige woonverdiepingen bevat. Dit en de voor Tremelo aanzienlijke grootte van de hoeve zorgt voor een voornaam uitzicht van de site. De hoeve staat loodrecht op de straat met een opeenvolging van een schuur en stal onder hetzelfde zadeldak met daarnaast de woning in het verlengde geplaatst maar met een hoger zadeldak. Het geheel is opgetrokken in baksteen in een traditionele stijl en dateert op basis van de stijlkenmerken waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. De hoeve wordt al op de Ferrariskaart op de huidige locatie weergegeven en heeft daarom mogelijks een 18de -eeuwse of oudere kern. Het gebouw heeft een sobere vormentaal met getoogde vensteropeningen, natuurstenen dorpels, een uitgesproken bakstenen tandfries en muurankers als belangrijkste elementen.

Getuige van de typische agrarische ontginning die doorheen de eeuwen in de streek gebruikelijk was.

architecturale waarde

De hoeve is een uitzonderlijk voorbeeld van een langgestrekte hoeve waarbij het woongedeelte significant groter is gebouwd dan bij de meeste hoeves van dit type. Het is een goed bewaard voorbeeld van de versteende architectuur van de 2de helft van de 19de eeuw.

Langgestrekte hoeve

Balenbergstraat 47-49 (Tremelo)