Kapel Heilige Barbara

Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed Tremelo
vaststellingsbesluiten: 10-09-2024  ID: 15377

Beschrijving

Kleine betreedbare kapel in traditionele stijl, gebouwd in het interbellum of net na de Tweede Wereldoorlog en gewijd aan de Heilige Barbara. Bakstenen gebouw met parement van persstenen, typische decoratie in baksteen (fries, verdiept veld en trapgevel), bekroond met een smeedijzeren kruis. Het oorspronkelijke schrijnwerk is bewaard.

architecturale waarde

Getuige van de evolutie in de architectuur waarbij nieuwe materialen zoals perssteen worden aangewend voor traditionele gebouwen.

volkskundige waarde

Samen met de vele andere kapellen van deze grootte is de kapel getuige van de volkse devotie halverwege de 20ste eeuw.

Barbarastraat (Tremelo)

Beheerder fiche: Gemeente Tremelo