Dorpswoning met stal en schuur

Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed Tremelo
vaststellingsbesluiten: 10-09-2024  ID: 15377

Beschrijving

Dorpswoning van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak met aansluitend een stal en schuur van de tweede helft van de 19de eeuw. Het geheel is opgetrokken in baksteen in een traditionele stijl maar met een zeer uitgesproken decoratieschema. Voor het geheel worden dezelfde elementen gebruikt waardoor de eenheid benadrukt wordt. Het gaat over een combinatie van geschilderde rode baksteen met witte voegen, speklagen van witte en gesinterde baksteen, een tandfries onder de dakrand en gebruik van muurankers. De ramen van de woning en de schuurpoort bestaan uit een getoogde vensteropening en een natuurstenen dorpel. In Tremelo is dit een van de best bewaarde voorbeelden van deze typologie. In de laatste renovatie is duidelijk met zorg gewerkt om het historisch uitzicht te behouden.

esthetische waarde

Door het rijke gebruik van materialen en diverse technieken vormt dit een esthetisch en aantrekkelijk geheel.

architecturale waarde

Het gebouw is een prachtige bewaarde getuige van de architecturale evolutie aan het einde van de 19de eeuw waarbij traditionele vormentaal wordt verrijkt met nieuwe soorten materialen en technieken.

Barbarastraat 83A (Tremelo)

Beheerder fiche: Gemeente Tremelo