Texas City

Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed Tremelo
vaststellingsbesluiten: 10-09-2024  ID: 15377

Beschrijving

Restant van een paviljoen opgetrokken in de marge van de Wereldexpo van 1958, dat een western cowboydorp voorstelde, overgebracht naar Tremelo. Het oorspronkelijke dorp bestond uit een “Gambling saloon”, de “Twin Falls City Bank” en een “Sheriff’s office” met “jail”, dat in zijn geheel een “Wild West dorp uit 1900” uitbeeldt. De eerste maanden traden hier nog een deel van de oorspronkelijke Amerikaans Indiaanse cast op. Hierdoor ontstond een persoonlijke band tussen de eigenaars van het dorp in Tremelo en de Amerikaanse Indianen. Tot eind jaren 1980 werden er spektakels en dansfeesten georganiseerd. Daarna kent de site een afwisselend gebruik. Momenteel zijn er op de site nog het hotel, de voormalige bank, en sheriff-office aanwezig.

volkskundige waarde

Getuige van de fascinatie voor het Wilde Westen in Europa in de 20ste eeuw.

historische waarde

Een van de weinige nog resterende getuigen van een paviljoen dat in de marge rond de Wereld Expo van 1958 werd opgebouwd.

Texas City

Basdongenstraat 3 (Tremelo)