Gespiegelde dorpswoningen

Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed Tremelo
vaststellingsbesluiten: 10-09-2024  ID: 15377

Beschrijving

Klassieke dorpswoning uit het interbellum in traditionele stijl, deel van een gespiegelde dubbelwoning. De twee woningen zijn goed bewaarde identieke (gespiegelde) kopieën van elkaar en bestaan uit een sobere bakstenen gebouw van twee bouwlagen en twee traveeën met getoogde vensteropeningen waarbij de hoek- en sluitstenen bestaan uit witte en groene geëmailleerde bakstenen. De oorspronkelijke bakgoot en inkomdeur met glas-in-lood element zijn bewaard. Het geheel vormt een mooi bewaard ensemble.

historische waarde

Nieuwe type architectuur als voorbeeld van de maatschappelijke evolutie waarbij Tremelo van een zuiver agrarische gemeenschap evolueert naar een meer diverse bevolking.

architecturale waarde

Voorbeeld van de zoektocht naar nieuwe decoratieve concepten in de traditionele stijl. De woningen zijn getuige van de lokale toepassing van het nieuwe concept van de dubbelwoning. Dit wordt in het interbellum voor het eerst op grote schaal toegepast in de tuinwijken. Deze woningen tonen zo aan hoe de nieuwe architecturale inzichten zich snel verspreiden naar landelijke gemeenten en in andere stijlen en typologieën wordt toegepast.

Betekomsestraat 58 (Tremelo)

Is gerelateerd aan