Begraafplaats Baal

Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed Tremelo
vaststellingsbesluiten: 10-09-2024  ID: 15377

Beschrijving

Ommuurde begraafplaats uit de 20ste eeuw met origineel hekwerk, verschillende bijzondere graven, centraal een calvariebeeld en in de noordoostelijke hoek een bewaard lijkhuis. In het zuidoosten zijn er een groot aantal graven bewaard van slachtoffers van de mijnramp van Marcinelle. Het geheel is georganiseerd in een strak geometrisch verband door de twee hoofdgangen met daarop loodrechte gravenrijen. Centraal bevindt zich een calvarie met Jezus aan het kruis. Het lijkhuis bevindt zich in de noordoostelijke hoek en is een bakstenen gebouw in traditionele stijl met een zinken dak met een ruiter.

architecturale waarde

Harmonieuze begraafplaats met rationele indeling en behoud van de oorspronkelijke ommuring, lijkenhuis en waardevolle graven.

historische waarde

Zeldzame aanwezigheid van een origineel lijkenhuis, getuige van de begrafenispraktijk in het verleden.

Begraafplaats Baal

Beulkensstraat (Tremelo)