Langgestrekte hoeve

Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed Tremelo
vaststellingsbesluiten: 10-09-2024  ID: 15377

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit het interbellum. Typische hoeve van een bouwlaag met woning, stal en schuur onder zadeldak. De langgestrekte hoeve is opgebouwd in de voor het interbellum typische lichte oranje-roze baksteen en heeft beperkte decoratieve elementen. De muurankers en tandfries zijn bewaard. De hoeve bevindt zich op een locatie waar al op de Ferrariskaart een hoeve aanwezig is. Er is dus op deze locatie al lang bebouwing. Het is niet gekend of er een oudere kern aanwezig is.

architecturale waarde

Getuige van de typische bouwtypologie die eeuwenlang dominant was in de Kempen. Initieel in vakwerkbouw maar vanaf de tweede helft van de 19de eeuw tot en met het interbellum worden deze hoeves in baksteen opgetrokken. Hierbij wordt een nieuwe stijl ontwikkeld. Deze hoeve is hier een goed bewaard voorbeeld van.

stedenbouwkundige waarde

De langgestrekte hoeve getuigt van de verspreiding van de bebouwingen ontginning over het landschap sinds de 18de eeuw.

Langgestrekte hoeve

Bossepleinstraat 23 (Tremelo)