Langgestrekte hoeve

Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed Tremelo
vaststellingsbesluiten: 10-09-2024  ID: 15377

Beschrijving

Langgestrekte hoeve met uitgewerkt decoratieschema in traditionele stijl uit het einde van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw. Het bakstenen gebouw bestaat uit anderhalve bouwlaag met vier traveeën voor het woonhuis, met aansluitend een stal van drie traveeën en een grote schuur. De hoeve heeft een doorgedreven decoratieschema waarbij gesinterde baksteen een belangrijke rol speelt. De speklagen, rollagen en tandfries bestaan allemaal uit gesinterde baksteen. Verder zijn er stalen lintelen boven alle gevelopeningen aanwezig, een zeldzaamheid in Tremelo. Enkel de poort naar de schuur heeft een houten balk als dragende structuur. Daarnaast zijn de muurankers nog aanwezig. Op de historische kaarten is het onduidelijk vanaf wanneer er bebouwing aanwezig is op deze locatie, zeker op de Atlas der Buurtwegen is er sprake van bebouwing, maar in een andere oriëntatie. De hoeve is recent gerenoveerd waarbij het historisch uitzicht werd gerespecteerd.

esthetische waarde

De verhoudingen en evenwichtige decoratie maakt dit een visueel aantrekkelijk voorbeeld van een langgestrekte hoeve.

Voorbeeld van de typische woonvorm bij uitstek in de streek.

Langgestrekte hoeve