Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Café

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
178187
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/178187

Besluiten

Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed Tremelo
vaststellingsbesluiten: 10-09-2024  ID: 15377

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Dorpswoning op de hoek van de Grote Bollostraat en een steeg. Gezien de ligging aan het buurtspoorwegstation had het gebouw waarschijnlijk van bij de oorsprong een café-functie, momenteel bekend als “De Pink”.
Het is een gebouw in traditionele stijl van rond 1900 of het interbellum. Het pand is spievormig gebouwd, drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak. De muureindes worden bekroond met een uitgebreide tandfries. De kopse gevel komt uit op het kruispunt en zit vervat in een verdiept veld met pseudo klokgevel. De vensteropeningen hebben een getoogde ontlastingsboog. De bakstenen gevels hebben een knipvoeg. Het geheel is recent gerenoveerd waarbij de gevel volledig grijs is gekaleid. Hierdoor zijn de architecturale elementen minder leesbaar. Door de ligging op het kruispunt heeft het gebouw een belangrijke herkenningswaarde en visuele samenhang met het voormalige café “Bingo” aan de overkant. Beide cafés hebben een identieke architecturale vormentaal.



Waarden

sociale waarde

In de loop van de 20ste eeuw was dit kruispunt een belangrijke uitgangsplek voor Tremelo.

historische waarde

Getuige van het voormalige belang van de buurtspoorweg als belangrijkste vervoersmiddel en de daarbij horende nevenfuncties aan de stations.


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Café

Grote Bollostraat 30 (Tremelo)
Dorpswoning op de hoek van de Grote Bollostraat en een steeg. Gezien de ligging aan het buurtspoorwegstation had het gebouw waarschijnlijk van bij de oorsprong een café-functie, momenteel bekend als “De Pink”. Het is een gebouw in traditionele stijl van rond 1900 of het interbellum. Het pand is spievormig gebouwd, drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak. De muureindes worden bekroond met een uitgebreide tandfries. De kopse gevel komt uit op het kruispunt en zit vervat in een verdiept veld met pseudo klokgevel. De vensteropeningen hebben een getoogde ontlastingsboog. De bakstenen gevels hebben een knipvoeg. Het geheel is recent gerenoveerd waarbij de gevel volledig grijs is gekaleid. Hierdoor zijn de architecturale elementen minder leesbaar. Door de ligging op het kruispunt heeft het gebouw een belangrijke herkenningswaarde en visuele samenhang met het voormalige café “Bingo” aan de overkant. Beide cafés hebben een identieke architecturale vormentaal.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Café [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/178187 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Tremelo

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.