Burgerhuis met bijgebouwen

Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed Tremelo
vaststellingsbesluiten: 10-09-2024  ID: 15377

Beschrijving

Burgerhuis met stal en schuur in neotraditionele stijl uit het interbellum. Het is een variatie op de dorpswoning met stal en schuur maar dan met een
omvangrijke woning. De woning is vijf traveeën breed en twee bouwlagen hoog. Het zadeldak van de stal en schuur liggen lager dan die van het huis. Het is een sober geheel, opgetrokken in baksteen met beperkt decoratieschema met de in Tremelo vaak gebruikte witte en groene geëmailleerde bakstenen als hoek- en sluitsteen van de getoogde ontlastingsbogen. De vensteropeningen en poorten in de schuur zijn van recente datum, maar de originele functie en hiërarchie zijn nog herkenbaar. Het pand is de voorbije jaren gerenoveerd met respect voor het historisch uitzicht. Op exact dezelfde inplanting als het huidige gebouw staat als op de Ferrariskaart een gebouw aangeduid al deel van een verspreide bebouwing met akkerland en heidegebieden. Mogelijk is er dus nog een oude kern bewaard.

architecturale waarde

Getuige van de traditionele architectuur in het interbellum, waar dit gebouw een voornaam voorbeeld van is.

Getuige van de eeuwoude ontginning van de heidegronden in de Zuiderkempen.

Jos Ceulemansstraat 24 (Tremelo)