Kasseiweg Druivenweg

Beschermd monument van tot heden (voorlopige bescherming)

voorlopige beschermingsbesluiten: 06-06-2024  ID: 15405

De kasseiweg Druivenweg is beschermd als monument.

De kasseiweg Druivenweg in Tienen is van algemeen belang wegens de volgende erfgoedwaarden:

historische waarde

De kasseiweg is een zeldzaam en goed bewaard voorbeeld van een lokale weg met grotendeels homogene kasseibestrating in een landelijke bebouwde context. De weg vervult nog steeds een functie als verbindingsweg in Goetsenhoven en maakt deel uit van het historisch netwerk van wegen die de verschillende gehuchten onderling met elkaar verbonden. De kasseiweg refereert aldus aan het oorspronkelijk ruraal landschap. Het historische tracé vormt als intact gebleven kasseiweg een gaaf en herkenbaar voorbeeld van een specifiek wegtype in het verleden.

De kasseibestrating getuigt van de evolutie van de wegenbouw en infrastructuurwerken in Vlaanderen tijdens de 19de en 20ste eeuw en van de aanpak van de gefaseerde verharding van buurtwegen door de lokale gemeenschappen. Als belangrijke verbindingsweg voor de bewoners met het centrum en aansluitend bij de dorpskern van Goetsenhoven, kreeg de verharding van dit wegtracé op het einde van de 19de eeuw voorrang op andere wegen in functie van een betere toegankelijkheid. Het brede wegprofiel bevestigt de historische rol van deze weg in de 19de eeuw.

De aanleg van de weg in Tiense kwartsiet refereert aan de ontginning van dit materiaal in lokale groeves en het veelvuldig gebruik ervan als kasseibestrating in deze regio tijdens de 19de en 20ste eeuw.

technische waarde

De kasseiweg is grotendeels aangelegd in vierkante en rechthoekige kasseien in Tiense kwartsiet en met een breed en vlak wegprofiel. De kasseien zijn aangelegd in halfsteensverband met een waterdoorlatend wegdek. De fundering en de langs- en dwarsprofielen van de weg zijn uitgesproken technische kenmerken en getuigen van een grote technische vakbekwaamheid waar vandaag nog weinig voorbeelden van bewaard zijn. De kasseibestrating en de techniek van wegverharding zijn exemplarisch voor de oude landelijke wegenbouw.

esthetische waarde

De vormgeving, het homogeen materiaalgebruik en de vakbekwame aanleg zorgen voor een hoge esthetische belevingswaarde. De rurale bebouwde context verleent het ensemble van de kasseiweg bijkomend een rustiek karakter.

Kasseiwegen Konijnenbergstraat, Druivenweg en Motstraat

Druivenweg, Motstraat (Tienen)
Deze cluster bestaat uit drie aansluitende wegen in de dorpskern van Goetsenhoven: Konijnenbergstraat, Druivenweg en Motstraat. Twee van deze wegen zijn hoofdzakelijk met kasseien van Tiense kwartsiet verhard. Kenmerkend voor Goetsenhoven zijn de brede kasseiwegen, met betonnen langsstroken afgeboord.