Erfgoedlandschap

Muziekbos-Koekamerbos

Erfgoedlandschap van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van erfgoedlandschappen vind je op onze website.

Beschrijving

Het erfgoedlandschap 'Muziekbos-Koekamerbos' werd aangeduid op basis van het vastgestelde gebied in de landschapsatlas 'Muziekbos-Koekamerbos' bij gewestelijk RUP 'Rond Ronse'.

Is de aanduiding van

Etikhove, Nukerke, Schorisse (Maarkedal), Ronse (Ronse)
Het gebied situeert zich grotendeels in Ronse. Een deel van Louise-Marie, Ten Houte en het noorden van de vallei van de Pauwelsbeek liggen in de gemeente Maarkedal. De afbakening omvat de boskernen ‘Muziekbos’, ‘Sint-Pietersbos’ en ‘Bos ter Eecken’, met het aanliggend halfopen, kleinschalig landschap dat aan deze bossen gerelateerd is. De Muziekberg is een beboste restheuvel, die behoort tot de keten restheuvels van de Vlaamse Ardennen. De heuvels tellen bronbossen, archeologische sites, oude groeves, houtig erfgoed, onverharde wegen,… Verschillende hoeves, gehuchten, landhuizen en molens vormen het belangrijkste bouwkundig erfgoed.

Is de omvattende aanduiding van

Gemetste bronputten aan de rand van het Muziekbos

Bosrede, Hul (Ronse)
Net buiten het Muziekbos, in de bermen van de Bosrede en Hul, bevinden zich twee kleine gemetste, halfoverwelfde bronputten die waarschijnlijk deel uitmaakten van een drinkwatersysteem dat door het Duitse leger aangelegd is tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Holle weg

Muziekbosstraat, Prolstraat (Ronse)
In het Muziekbos bevindt zich een holle weg die van het noordoosten naar het zuidwesten dwars door het bos loopt. Deze weg is reeds terug te vinden op de 18de-eeuwse Ferrariskaart en heeft zijn onverharde en holle karakter behouden.

Kasseiweg Ten Houte

Ten Houte (Ronse)
Het steilste en bochtige deel van de Tenhoutestraat in Maarkedal bestaat uit een kasseiweg, die in 2018 terug van onder het asfalt is gehaald. Via de kasseiweg klim je vanuit de vallei van de Pauwelsbeek de helling op richting ‘Wolfgat’ en Koekamerstraat. De kasseiweg behoort tot o.a. het parcours van de wielerklassiekers Ronde Van Vlaanderen en Dwars door Vlaanderen.

Kerkdreef

La Salettestraat (Maarkedal)
Centraal in het dorpsbeeld van Louise-Marie bevindt zich een gekasseide lindendreef. De weg is aangelegd tijdens de ontstaansperiode van Louise-Marie in de negentiende eeuw. De dreef werd geplant in 1899 en later heraangeplant met linde.

Ontginningsdreven Sint-Pietersbos

Schorissesteenweg (Maarkedal)
De dreven in en palend aan het Sint-Pietersbos zijn historisch verbonden met de kasteelhoeve “Villa Bois Sint-Pierre” en maken deel uit van een negentiende-eeuws ontginningspatroon.

Rij knothaagbeuken

Maneschijn (Ronse)
Ter hoogte van ‘Maneschijn’, in het westelijke deel van het Muziekbos, bevindt zich een oude bomenrij langs een wandelpad en deels in een bosbestand. De geknotte haagbeuken zijn aangeplant op een perceelsgrens en zijn een relict van een oude bosrand.

Voetweg met knothaagbeuken

Breucq (Ronse)
Tussen de vallei van de Trosbeek en het gehucht Breucq is een voetweg gelegen, met daarlangs enkele oude, geknotte haagbeuken.