Beschermd cultuurhistorisch landschap

Gebied tussen Guilleminbrug en stuwsluis van de Dender

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

ID
178289
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/178289

Besluiten

Gebied tussen de Guilleminbrug en stuwsluis van de Dender
definitieve opheffingsbesluiten: 21-08-2024  ID: 15476

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Een deel van de Denderloop tussen de Guilleminbrug en de stuwsluis te Geraardsbergen is beschermd als landschap. Het sluis- en stuwenstelsel op de Dender, dat later werd beschermd als monument, maakt deel uit van het beschermde landschap.

Op 14 maart 2024 werd een deel van het beschermde landschap van het gebied tussen de Guilleminbrug en de stuwsluis van de Dender voorlopig en op 21 augustus 2024 definitief opgeheven omdat de erfgoedwaarden onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan. Het voormalige recreatiedomein 'Den Bleek' werd uit de bescherming gehaald. De oude bleekweiden transformeerden tot een recreatiedomein met parking, zwembad en sportvelden.

Deze fiche toont de situatie na de gedeeltelijke opheffing. De situatie voor de gedeeltelijke opheffing raadpleeg je hier.



Waarden

Het landschap gelegen tussen de Giulleminbrug en de stuwsluis van de Dender is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Dender tussen Guilleminbrug en stuwsluis van de Dender

Sasweg (Geraardsbergen)
Het gebied tussen de Guilleminbrug en de stuwsluis van de Dender te Geraardsbergen, ten zuiden van het centrum, omvat een deel van de Denderloop en het sluis- en stuwenstelsel op de Dender.

Is de omvattende bescherming van

Sluis- en stuwenstelsel

Sasweg (Geraardsbergen)
Het huidige sluizencomplex uit 1868 is de vervanging van een schutsluis met twee puntdeuren. De huidige sluis is een combinatie van een grote en een kleine stuw. Op het eilandje staat een bakstenen sluiswachtershuisje.

Andere relaties

Heeft als voorganger


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gebied tussen Guilleminbrug en stuwsluis van de Dender [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/178289 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.