Beschrijving
De kasseiweg Hertenstraat in Boutersem is beschermd als monument.
Waarden
Het monument kasseiweg Hertenstraat in Boutersem is van algemeen belang wegens de volgende erfgoedwaarden:
esthetische waarde
De vormgeving, het homogeen materiaalgebruik en de vakbekwame aanleg zorgen voor een hoge esthetische belevingswaarde. De rurale bebouwde context verleent het ensemble van de kasseiweg bijkomend een rustiek karakter. De steile taluds met hakhout in de holle weg versterken de contextwaarde en geven de kasseiweg als geheel een bijzondere visuele kwaliteit.
technische waarde
De kasseiweg is grotendeels aangelegd in Tiense kwartsiet met een herkenbaar licht tonrond profiel. De kasseien zijn aangelegd in halfsteensverband met een waterdoorlatend wegdek en afgeboord door in de lengte geplaatste boordstenen in Petit Granit. De fundering, de langs- en dwarsprofielen en de afboording van de weg zijn uitgesproken technische kenmerken die getuigen van een grote technische vakbekwaamheid waar vandaag nog weinig voorbeelden van bewaard zijn. De kasseibestrating is een late toepassing van deze oude techniek van de landelijke wegenbouw.
historische waarde
De kasseiweg is een zeldzaam en goed bewaard voorbeeld van een landelijke holle weg met homogene kasseibestrating in een agrarische omgeving. De weg maakt nog steeds deel uit van het historisch netwerk van wegen die de verschillende knooppunten ten noorden van Willebringen met elkaar verbonden en refereert aan het ruraal landschap uit het verleden. De kasseiweg vormde in de 18de eeuw ook een toegang tot de korenwindmolen aan de Molenhoek. Het historische tracé is ongewijzigd en vormt als intact gebleven holle kasseiweg een gaaf en herkenbaar voorbeeld van een specifiek wegtype uit het verleden.
De kasseibestrating getuigt van de evolutie van de wegenbouw en infrastructuurwerken in Vlaanderen tijdens de 19de en 20ste eeuw en van de aanpak van de gefaseerde verharding van buurtwegen door de lokale gemeenschappen. Als lokale landbouwgebruiksweg werd dit wegtracé verhard in de loop van de 20ste eeuw met het oog op een betere toegankelijkheid van de woningen aan Hoeksken.
De aanleg van de weg in Tiense kwartsiet refereert aan de ontginning van dit materiaal in lokale groeves en het veelvuldig gebruik ervan als kasseibestrating in deze regio tijdens de 19de en 20ste eeuw.