Refugiehuis Ridders van Malta

Besluiten

Burgerhuizen, hoeves, gasthuis van de grauwzusters met ommuring, klooster van de dalscholieren: poortgebouw en stadskern van Zoutleeuw

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het voormalige refugiehuis van de Ridders van Malta, een burgerhuis uit het einde van de 18de eeuw.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en architectuurhistorische waarde van het pand Ridderstraat 1 en 3 als volgt: "voormalig refugiehuis van de Sint-Janridders of ridders van Malte, afkomstig van Walsbergen bij Wommersom en vrij gaaf bewaard voorbeeld van een ruim, classicistisch burgerhuis in de vorm van een bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën op kwartsieten plint, opengewerkt met grote vensters in een brede, rechthoekige blauw hardstenen omlijsting en een eveneens rechthoekige inkomdeur bekroond met een ovaalrond oculus, ingeschreven in een vierkante omlijsting, geflankeerd door voluten en bekroond met een geprofileerde waterlijst waarboven een wapensteen en het jaartal 1784."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000049, Ridderstraat 1 en 3 (PAESMANS G., 1994).

De woningen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Refugium der Ridders van Malta

Ridderstraat 1 (Zoutleeuw)
Dubbelhuis met twee verdiepingen, baksteenbouw verlevendigd met arduin en sokkel van kwartsiet-breuksteen, gedagtekend 1786.