Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

L-vormige hoeve van 1818 met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

definitieve opheffingsbesluiten: 30-09-2024  ID: 15505

De hoeve met omgeving is beschermd als dorpsgezicht bij ministerieel besluit van 27 april 2001. De bescherming als dorpsgezicht van de omgeving van de L-vormige hoeve werd op 17 mei 2024 voorlopig en op 30 september 2024 definitief gedeeltelijk opgeheven. Door bebouwing van het perceel ten zuiden van de hoeve tussen 2008 en 2011 zijn de erfgoedwaarden van dit deel van het dorpsgezicht verloren gegaan.

Deze fiche toont de situatie na de gedeeltelijke opheffing. De situatie voor de gedeeltelijke opheffing raadpleeg je hier.

Waarden

De omgeving van de hoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als integrerend deel uitmakend van de hoevesite, met aanduiding van de primitieve percelering (meidoornhagen) en resten van het bij dit hoevetype traditioneel bodemgebruik (hoogstamboomgaarden en moestuin).

L-Vormige hoeve van 1818

Kasteelstraat 17 (Lanaken)