Beschermd cultuurhistorisch landschap

Onze-Lieve-Vrouw-ten-predikherenkerk: omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Onze-Lieve-Vrouw-ten-Predikherenkerk en omgeving

Beschrijving

De Onze-Lieve-Vrouw-ten-predikherenkerk te Leuven is samen met haar onmiddellijke omgeving beschermd als landschap. De omgeving van de kerk bestaat uit een deel van de Onze-Lieve-Vrouwstraat, Sint-Annastraat en Predikherenstraat. De gevels op de grens van de afbakening maken in dit geval geen deel uit van de bescherming.

Waarden

Het stadsbeeld, gevormd door de Predikherenkerk met haar onmiddellijke omgeving is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Burgerhuis Het Schrijn

Onze-Lieve-Vrouwstraat 23 (Leuven)
Aan de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Predikherenkerk palend breedhuis dat in 1938 naar de plannen van F. Vandendael voor professor J. Cardijn gebouwd werd.

Herenhuis

Onze-Lieve-Vrouwstraat (Leuven)
Rond 1800 te dateren herenwoning in laatclassicistische stijl.

Herenhuis Morillon

Predikherenstraat 22 (Leuven)
Het Huis Morillon werd vernoemd naar zijn voormalige bewoner Gui Morillon, de secretaris van Karel V, en wordt heden gevormd door aaneengeschakelde gebouwenvleugels langsheen de Predikheren- en de Onze-Lieve-Vrouwstraat, waarachter een ruime, ommuurde stadstuin.

Klooster der predikheren

Sint-Annastraat (Leuven)
Rest van het voormalig predikherenklooster, meer bepaald het gedeelte waarin zich volgens dominicaan B. De Jonghe de kloosterbibliotheek bevond.

Onze-Lieve-Vrouw-ten-predikherenkerk en klooster

Onze-Lieve-Vrouwstraat, Sint-Annastraat 2 (Leuven)
Voormalige kerk van het Leuvense dominicanenklooster. Het koor uit de 13de eeuw bevatte de grafkapel van de Brabantse hertog Hendrik III en zijn gemalin Aleidis. Het schip van de kerk dateert uit de 14de eeuw, het interieur werd aangepast in de 17de eeuw en 18de eeuw.