Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden
Onze-Lieve-Vrouw-ten-Predikherenkerk en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 15-07-1948 ID: 223
Onze-Lieve-Vrouwstraat 23 (Leuven)
Aan de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Predikherenkerk palend breedhuis dat in 1938 naar de plannen van F. Vandendael voor professor J. Cardijn gebouwd werd.
Onze-Lieve-Vrouwstraat (Leuven)
Rond 1800 te dateren herenwoning in laatclassicistische stijl.
Predikherenstraat 22 (Leuven)
Het Huis Morillon werd vernoemd naar zijn voormalige bewoner Gui Morillon, de secretaris van Karel V, en wordt heden gevormd door aaneengeschakelde gebouwenvleugels langsheen de Predikheren- en de Onze-Lieve-Vrouwstraat, waarachter een ruime, ommuurde stadstuin.
Sint-Annastraat (Leuven)
Rest van het voormalig predikherenklooster, meer bepaald het gedeelte waarin zich volgens dominicaan B. De Jonghe de kloosterbibliotheek bevond.
Onze-Lieve-Vrouwstraat, Sint-Annastraat 2 (Leuven)
Voormalige kerk van het Leuvense dominicanenklooster. Het koor uit de 13de eeuw bevatte de grafkapel van de Brabantse hertog Hendrik III en zijn gemalin Aleidis. Het schip van de kerk dateert uit de 14de eeuw, het interieur werd aangepast in de 17de eeuw en 18de eeuw.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouw-ten-predikherenkerk: omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1789 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.