Gesloten hoeve Bree-Eik

Gemeente Lennik
Locatie Bree-eik 16 (Lennik)
Alternatieve naam Hof te Bree-Eik

Hof te Bree-eik

Bree-eik 16, Lennik (Vlaams-Brabant)

Enorme gesloten hoeve met witgekalkte gebouwen van baksteen uit de 18de en 19de eeuw gegroepeerd rondom twee geplaveide binnenplaatsen; belangwekkend omwille van het omvangrijk volume, zeer mooi gelegen te midden van uitgestrekte akkers.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de hoevegebouwen van Hof te Bree-Eik, een gesloten hoeve uit de 18de en 19de eeuw.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke, in casu architecturale waarde van de hoeve Bree-Eik als volgt: "als een voorbeeld van een uitgestrekte besloten hoeven met gebouwen uit de 18de en 19de eeuw.".

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000669, De hoeve Bree-eik (S.N., 1981).

De hoeve Bree-Eik is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: