Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Arenbergpark en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Arenbergkasteel, Sint-Lambertuskapel, Oude Kantine en Arenbergpark met omgeving

Het Arenbergpark met omgeving te Heverlee, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het Arenbergpark is met de omgeving beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Arenbergpark

Celestijnenlaan, Hertog Engelbertlaan, Kardinaal Mercierlaan, Kasteelpark Arenberg, Tervuursevest, Willem de Croylaan (Leuven)
Het Arenbergpark ligt rondom het Arenbergkasteel. Verschillende gebouwen, onder meer de Sint-Lambertuskapel, en de watermolen zijn in het park gelegen.

Is de omvattende bescherming van

Afspanning Cantine

Kantineplein 3 (Leuven)
Afspanning met 18de-eeuwse voorgevel, in de vorm van een gesloten hoeve en binnenplaats met wagenhuis gedateerd 1741, stalvleugel gedateerd 1641, grote rondbooginrijpoort, een gedenksteen ingemetst in de rechter zijgevel.

Arenbergkasteel en watermolen

Kasteelpark Arenberg 1, 51 (Leuven)
Bouwwerk in traditionele stijl, wederopbouw tijdens eerste helft 16de eeuw, verdere aanpassingen, tuinaanleg en ommuring gedurende de 17de en 18de eeuw, eind 19de-eeuwse neogotische kapel naar ontwerp van Claes, links een watermolen uit de 17de en 18de eeuw.

Kasteelpark Arenberg 14 (Leuven)
Dwarshuis met twee verdiepingen en bekroond met een volutengevel, gedateerd 1720.

Geel huis en bijgebouw

Kasteelpark Arenberg 11-12 (Leuven)
Het Geel huis werd gebouwd in 1775-1778 door de Parijse architect Philippe Sandrié de Morcourt in opdracht van de hertog Marie Raymond Van Arenberg. Het classicistische tuinpaviljoen vormt het hart van de 18de-eeuwse Engelse landschapstuin van het kasteel van Arenberg. Door de verheven ligging op een heuveltje heeft het ook een beeldbepalend karakter. Ten westen bevindt zich een bijgebouw, via een tunnel door de heuvel verbonden met een dienstingang in het souterrain van het Geel Huis.

Landbouwinstituut

Kasteelpark Arenberg 20-23 (Leuven)
Monumentaal gebouw in art-decostijl, in 1937 aan de zuidelijke rand van het Arenbergpark gebouwd, maakt deel uit van de campus Arenberg.

Sint-Janshuis met kapel

Celestijnenlaan 101 (Leuven)
In 1954 werd de toelating verleend tot het bouwen van het Sint-Janshuis. Dit studentenhuis met kapel en woning voor de directie werd opgetrokken naar het ontwerp van de architect Roger Bastin in opdracht van professor Morren, verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven. Het opvallende modernistische gebouw bevindt zich in het Arenbergpark, ten noordwesten van het Arenbergkasteel en gevat in het groene parkgebied tussen de Celestijnenlaan en de platanendreef die in het verlengde van het kasteel ligt.

Sint-Lambertuskapel

Kasteelpark Arenberg 29 (Leuven)
Overblijfselen van romaanse parochiekerk uit de 11de tot 13de eeuw, deels afgebroken tijdens de 19de eeuw bij de verbouwing van kerk tot woonhuis met bewaarde romaanse toren, restauratie en moderne aanpassingen door R.M. Lemaire in 1965.

Standbeeld J.-P. Minckelers en L.-E. Van Arenberg

Kantineplein (Leuven)
Het standbeeld van professor J.-P. Minckelers en hertog L.-E. van Arenberg werd in 1948 opgericht op het Kantineplein ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Stichting der Unie der Ingenieurs uit de Speciale Scholen van de Katholieke Universiteit te Leuven. Het bronzen standbeeld met sokkel in kalkzandsteen is een werk van de kunstenaar Harry Elström.

Villa in neotraditionele stijl

Kardinaal Mercierlaan 82 (Leuven)
De villa werd samen met de tuinafsluiting in 1947 opgetrokken volgens een bouwaanvraag van 1946 naar een ontwerp van architect Jean Maloens. De opdracht tot het bouwen van deze villa in neotraditionele stijl werd gegeven door professor Charles Jungers, met grote waarschijnlijkheid verbonden aan de Leuvense universiteit.