Sint-Geertruiabdij: Japanse notenboom

Sint-Geertruiabdij met omgeving, zwarte Moerbezieboom, Japanse notenboom en woningen

Beschrijving

De bescherming als monument betreft een Japanse notenboom (Ginkgo biloba) in de tuin van de voormalige Sint-Geertruiabdij.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de wetenschappelijke waarde als volgt werd gemotiveerd:

De Japanse notenboom is beschermd als momument omwille van de wetenschappelijke waarde, meer bepaald omwille van de zeldzaamheid en habitus.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000716, Abdij van Sint-Geertrui IV, advies KCML (1955).

De Ginkgo biloba L. of Japanse notenboom is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Sint-Geertruiabdij met tuin

Halfmaartstraat 6, Sint-Geertruiabdij 4-7, 8-10, 11 (Leuven)
De site van de voormalige Sint-Geertruiabdij bevindt zich ten zuiden en ten oosten van de Sint-Geertruikerk, langsheen de oevers van de Dijle. Het huidige gebouwenbestand is voornamelijk het resultaat van de restauratie en nieuwbouw.