Beschermd cultuurhistorisch landschap

Wilderkasteel: omgeving en bomen

Wilderkasteel en omgeving
definitieve opheffingsbesluiten: 01-11-2023  ID: 15208

voorlopige opheffingsbesluiten: 12-06-2023  ID: 15133

Wilder Kasteel en omgeving

Beschrijving

De bescherming als landschap betrof de omgeving van het voormalige Wilderkasteel. De omgeving bestond uit een perceel grasland met enkele opgaande bomen.

Tussen 2013 en 2015 zijn enkele van de bomen op het perceel gerooid. De erfgoedwaarden van de omgeving zijn onherstelbaar aangetast of verloren gegaan. Daarom werd op 1 november 2023 bij ministerieel besluit de bescherming als landschap opgeheven.

Waarden

De onmiddellijke omgeving en de bomen van het Wilderkasteel waren beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Kasteeldomein van het Wilderkasteel

Wilderkasteellaan (Sint-Pieters-Leeuw)
't Hof te Wilre wordt vermeld sedert 1546; op de Poppkaart (midden 19de eeuw) is het nog omringd met een brede vierkante ringgracht met ingangsgebouw. Het woonhuis in bak- en zandsteenstijl, gemarkeerd door een toren, klom op tot de 17de eeuw, eerste kwart van de 18de eeuw.