Beschermd cultuurhistorisch landschap

Wilderkasteel: omgeving en bomen

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 26-03-1974 tot heden

Wilder Kasteel en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 26-03-1974  ID: 699

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft de omgeving van het Wilderkasteel, een voormalig waterkasteel uit de 17de eeuw dat op het einde van de 20ste eeuw afgebroken werd. De omgeving bestaat uit een perceel grasland met enkele opgaande bomen. Het is niet duidelijk of de nog aanwezige bomen behoren tot de oorspronkelijke beplanting van het perceel. Tussen 2013 en 2015 zijn enkele van de bomen op het perceel gerooid waardoor er nu slechts een boom overblijft.

• DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Waarden

De onmiddellijke omgeving en de bomen van het Wilderkasteel zijn beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kasteeldomein van het Wilderkasteel

Wilderkasteellaan zonder nummer (Sint-Pieters-Leeuw)
't Hof te Wilre wordt vermeld sedert 1546; op de Poppkaart (midden 19de eeuw) is het nog omringd met een brede vierkante ringgracht met ingangsgebouw.