Abdij van Vlierbeek

Gemeente Leuven
Straat Abdij Vlierbeek
Locatie Abdij Vlierbeek 2-6, 8-14 (Leuven)

Abdij van Vlierbeek

Abdij Vlierbeek 2-14, 3-13, Leuven (Vlaams-Brabant)

Oprichting kloostergebouwen vanaf 1158 en voltooiing van de eerste grote kerk in 1170, deels verwoest in 1572, geleidelijke wederopbouw der geteisterde gedeelten gedurende de 17de en 18de eeuw.

Beschrijving

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw, de oude kloostergebouwen en het poortgebouw van de abdij van Vlierbeek te Kessel-Lo, zijn beschermd als monument.

Waarden

De Onze-Lieve-Vrouwkerk, het complex der oude kloostergebouwen en de oude dubbelingang (poortgebouw) van de voormalige abdij te Vlierbeek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu oudheidkundige waarde: