Beschermd monument

Villa kolonel Serckx

Beschermd monument van 30-09-2014 tot heden
ID: 1856   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1856

Besluiten

Villa kolonel Serckx
definitieve beschermingsbesluiten: 30-09-2014  ID: 5536

Beschrijving

Deze bescherming betreft de villa kolonel Serckx met de omringende tuin.


Waarden

De woning kolonel Serckx is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De woning opgetrokken in opdracht van kolonel Serckx bevindt zich in de wijk Stokkel die vooral na de aanleg van de Albert D'Huartlaan (1928) en Astridlaan (1935-37) verder verkaveld en ontwikkeld werd in de loop van het interbellum. Het bouwrijp maken van het terrein en het optrekken van de villa moet in die ontwikkeling gezien worden.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Vrijstaande, impressionante villa in pakketbootstijl naar ontwerp van de in oorsprong Engelse architect W. Minnigh. Hij realiseerde tijdens het interbellum zijn belangrijkste ontwerpen in Vlaanderen en Brussel, getuige de publicatie van verschillende realisaties in het architectuurtijdschrift L'Emulation tussen 1927 en 1937. Het ontwerp voor de woning voor kolonel Serckx werd op het einde van die topperiode gemaakt.

artistieke waarde

Interbellumvilla met alle kenmerken van de pakketbootstijl (gestroomlijnde vorm, grote terrassen, buisrelingen, combinatie aan materialen zoals hier baksteen en pleisterwerk, smeedwerk, patrijspoortramen, omlopende horizontaliserende lijnen in bijvoorbeeld ramen en vensterbanken, balkons, platte daken, ...) naar ontwerp van architect W. Minnigh die tijdens het interbellum zijn belangrijkste ontwerpen verwezenlijkte.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Villa kolonel Serckx

Berkenlaan 37 (Kraainem)
Art deco villa in pakketbootstijl, ontworpen in 1938 door architect Willy Minnigh. Er is een omringende, omheinde tuin.