Beschermd monument

Burgerhuis Het Lammeke

definitieve beschermingsbesluiten: 04-12-2003  ID: 4131

Burgerhuis Het Lammeke te Diest, is beschermd als monument.

Woonhuis Het Lammeke is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het Lammeke en De Sleutels vormen een fraai en gaaf bewaard voorbeeld van twee eind 18de eeuw te dateren Louis XVI-burgerwoningen, opgevat als een zes travee├źn brede en drie bouwlagen hoge dubbelwoning, voorzien van een volledig in zandhoudende kalksteen uitgewerkte lijstgevel met driehoekige frontonbekroning. Kenmerkend is de strakke symmetrie, de ritmiek van de travee├źn door pilasters en geprofileerde venster- en deuromlijstingen, en de horizontale geleding met cordonbanden, decoratief uitgewerkte fries en lamberkijnen.
Het Lammeke en De Sleutels vormen een belangrijke getuige van de oorspronkelijke bebouwing in de Sint-Jan-Berchmansstraat, met sterk beeldbepalend karakter en grote documentaire waarde als meest imposante en rijk uitgewerkte natuurstenen Louis XVI-gevel.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Burgerhuizen De Sleutels en Het Lammeke

Sint-Jan Berchmansstraat 5, 7 (Diest)
Twee rijhuizen waarvan de voorgevels opgenomen werden in een ruime compositie met classicistische inslag uit einde 18de eeuw.