Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Hof ten Hout met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeven met omgeving en watermolen

De hoeve Hof ten Hout met omgeving is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het Hof ten Hout met omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hof ten Hout

Hof-ten-Hout 80, 80A-B (Sint-Genesius-Rode)
Achtiende-eeuwse gesloten hoeve, met langsschuur, deels verbouwde eenvoudige stallen en gereconstrueerde boerenwoning met gevelankers 1750.

Goede Lucht, Ter Kluizen en Waterloos Veld

Sint-Genesius-Rode (Sint-Genesius-Rode)
Deze ankerplaats is gelegen ten zuiden van Sint-Genesius-Rode, op een in 1836 gerooid stuk Zoniënwoud. Het domein van het kasteel van Revelingen ligt in het westelijk deel van het gebied. Het zuidoostelijk deel heeft een agrarisch karakter. De omgeving het Kasteel van Revelingen en het Elzenbos zijn bosgebieden. Voor het overige gaat het om een open landschap met akkerland en een aantal beboste perceeltjes . Het is een relatief hoog gelegen heuvelend gebied met een aantal holle wegen en taluds. In 1399 werd hier de Priorij Ter Kluizen gesticht toen het Zoniënwoud nog tot hier reikte.