Woning Leonard Homez

De woning Leonard Homez is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Gebouw ontworpen samen met het gelijkaardige buurpand in 1956 door architect Roger Homez als woning voor zijn vader, architect Leonard Homez, en afgewerkt in 1958. Beide panden delen van in het begin de tuin die eveneens door Roger Homez werd ontworpen. Architect Roger Homez kreeg voor zijn ontwerp een Eerste Vermelding van de prestigieuze Prijs Van de Ven in 1959.

artistieke waarde

Woning in typische vormgeving uit de jaren '50 van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect Roger Homez. Het pand getuigt van de creativiteit van de architect door de combinatie van twee bijna los van elkaar fungerende verdiepingen met elk een uitgesproken functie, geïntegreerd in een sterk hellend perceel. Beide verdiepingen hebben een eigen kleurstelling; donkere vloeren, traptreden en deuren voor de benedenverdieping, vermoedelijk witte deuren voor de bovenverdieping. Kleuraccenten werden aangebracht met ongekleurde houten elementen als het plafond en de kastwand. Het maximaal open plan en de glazen gevel getuigen van het doel de ruimte groter te laten lijken dan ze in werkelijkheid is en het interieur door te trekken naar de tuin. Het open plan wordt bevestigd door het gebruik van de kastenwand met doorgeefluik uitgevend in de Cubexkeuken, de schouwmantel die ook als meubel voor houtopslag fungeert, beperkt aantal binnendeuren (enkel ter afsluiting van badkamer, keuken, slaapvertrek, ... ), de open wenteltrap. Overkragende architecturale elementen zorgen dan weer voor een filtering van binnenvallend licht. De inrichting van de badkamer bleef authentiek bewaard zoals in de jaren '50 van de 20ste eeuw aangebracht.

Twee villa's

Blauwe Bosbessenlaan 18, 18A (Kraainem)
Modernistische woning ontworpen door architect Roger Homez voor zijn ouders, samen met zijn eigen woning gelegen in een gemeenschappelijke tuin. De woningen zijn opgetrokken in eenzelfde stijl en dateren uit de jaren 1950.