Beschermd monument

Woning Roger Homez

Beschermd monument van tot heden

ID
1872
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1872

Besluiten

Woning ontworpen door Roger Homez
definitieve beschermingsbesluiten: 30-09-2014  ID: 5529

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming betreft de woning Roger Homez (volledig perceel), het oostelijke van de twee villa's die samen werden ontworpen door architect Roger Homez.Waarden

De woning Roger Homez is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Gebouw opgetrokken samen met het gelijkaardige buurpand in 1958 door architect Roger Homez als eigen woning en atelier. Het ontwerp dateert van 1956. Beide panden delen van in het begin de tuin die eveneens door Roger Homez werd ontworpen. Architect Roger Homez kreeg voor zijn ontwerp een Eerste Vermelding van de prestigieuze Prijs Van de Ven in 1959. Het pand is een getuige van de voortdurende verkaveling van Stokkel die begon tijdens het interbellum.

artistieke waarde

Woning in typische vormgeving uit de jaren '50 van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect Roger Homez. Het pand getuigt van de creativiteit van de architect door de combinatie van twee bijna los van elkaar fungerende verdiepingen met elk een uitgesproken functie, geïntegreerd in een sterk hellend bouwperceel. De benedenverdieping en het oorspronkelijk atelier worden sterk bepaald door de donkere hardstenen vloeren en traptreden. Gele kleuraccenten in onder andere het schrijnwerk typeren de woning. Een maximaal open plan met beperkt aantal deuren (naar atelier, badkamer, ...), een hellend plafond en de glazen gevel getuigen van het doel de ruimte groter te laten lijken en het interieur door te trekken naar de tuin. Op de benedenverdieping gebeurt dat letterlijk door de binnenmuur uit breuksteen door te laten lopen in de tuinmuur. Overkragende architecturale elementen zorgen dan weer voor een filtering van binnenvallend licht. Het huis bewaarde een intacte Cubexkeuken.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Twee villa's

Blauwe Bosbessenlaan 18, 18A (Kraainem)
Modernistische woning ontworpen door architect Roger Homez voor zijn ouders, samen met zijn eigen woning gelegen in een gemeenschappelijke tuin. De woningen zijn opgetrokken in eenzelfde stijl en dateren uit de jaren 1950.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.