Kasteeldomein Ter Meeren: aanhorigheden

Beschermd monument van 12-06-2001 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Zaventem
Deelgemeente Zaventem
Straat Mechelsesteenweg
Locatie Mechelsesteenweg (Zaventem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23094/104.1
  • 4.01/23094/120.1
  • OB001396

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteel Ter Meeren en aanhorigheden

Mechelsesteenweg 98, Medekensstraat 4, Zaventem (Vlaams-Brabant)

Het kasteel, een bak- en natuurstenen ensemble bestaande uit een 14de-eeuwse donjon, uitgebreid met een traptoren en woonvleugel met kapel en in 1865 gerestaureerd en vergroot door Joseph Schadde, ligt middenin een nog grotendeels ommuurd park.

Beschrijving

De aanhorigheden van het Kasteel Ter Meeren zijn beschermd als monument. De bescherming omvat het wagenhuis en stalvleugel, de hovenierswoning met aansluitende ommuring van moes- en fruittuin, het tuinhuisje, de ijskelder alsook de gietijzeren boogbrug en de parkommuring.

Waarden

De aanhorigheden van het kasteel Ter Meeren zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Wagenhuis en stalvleugel, hovenierswoning met aansluitende ommuring van moes- en fruittuin, tuinhuisje, ijskelder alsook de gietijzeren boogbrug en de parkommuring vormen karakteristieke nuts- en/of omkaderingselementen die integrerend deel uitmaken van de kasteelsite en het beeld en concept van een kasteeldomein uit het derde kwart van de 19de eeuw completeren. Vrijwel intact bewaard verhogen deze in eclectische stijl in 1862 opgetrokken bijgebouwen als onderdeel van een globale restauratie- en herinrichtingscampagne de representativiteit voor het oeuvre van Joseph Schadde (1818-1894).

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.