Parochiekerk Sint-Pietersbanden met ommuurd kerkhof

Besluiten

Parochiekerk Sint-Pietersbanden met kerkhof, pastorie met tuin, palmbomen, haag van gele kornoelje en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de parochiekerk Sint-Pietersbanden met het ommuurd kerkhof. De kerk bestaat uit een 16de-eeuws gotisch koor in tufsteen, een sacristie in Maaslandse stijl van 1723, een neogotisch schip, transept en westtoren van 1890 en twee neogotische zijkapellen van 1896. De omgeving van de kerk- en pastoriesite is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De Sint-Pietersbandenkerk met inbegrip van het ommuurde kerkhof, het dodenhuisje en het smeed- en gietijzeren hekwerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voormalige afhankelijkheid van het Sint-Lambertuskapittel van de Luikse kathedraal (1188-1801), vormt de goed bewaarde, stilistisch heterogene Sint-Pietersbandenkerk met pseudo-basilicale opstand een opmerkelijk voorbeeld van een door de eeuwen heen geëvolueerde plattelandskerk, bestaande uit een 16de-eeuws gotisch koor in tufsteen van Lincent, een sacristie in Maaslandse stijl van 1723, een neogotisch schip, transept en westtoren van 1890 naar ontwerpen van de Sint-Truidense architect E. E. Serrure en als laatste toevoeging twee neogotische zijkapellen van 1896.
De ensemble- en authenticiteitswaarde worden bijkomend versterkt door het ommuurde kerkhof met dodenhuisje, het kunstige smeed- en gietijzeren hekwerk van de Firma Van Aerschot uit Herentals uit 1873 met uitbreiding van circa 1890 en een aantal markante en lokaal-historisch waardevolle 17de-eeuwse grafkruisen, eind 19de- begin 20ste-eeuws grafzerken met zuil van de plaatselijke notabelen en smeedijzeren kruisen.

artistieke waarde

de homogeen witgeschilderde driebeukige ruimte van de Sint-Pietersbandenkerk met driezijdig afgesloten koor wordt geritmeerd door spitsboogarcades op monoliete hardstenen zuilen en kruisribgewelven en is verfraaid met overwegend 18de en 19de-eeuws meubilair, een reeds beschermd orgel van 1866 van Fr. Ruef (Sint-Truiden) en een groot aantal eind 19de- begin 20ste- eeuwse glasramen geschonken door welstellende parochianen.

Parochiekerk Sint-Pietersbanden

St.-Petrusstraat 17 (Landen)
De kerk is een fraai voorbeeld van een door de eeuwen heen geëvolueerd plattelandskerkje, met een 16de-eeuws gotisch koor, een sacristie in Maaslandse stijl van 1723, een neogotisch schip, transept en westtoren van 1890 naar ontwerpen van de Sint-Truidense architect E. Serrure.