Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Sint-Pietersbanden en pastorie met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Parochiekerk Sint-Pietersbanden met kerkhof, pastorie met tuin, palmbomen, haag van gele kornoelje en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de parochiekerk- en pastoriesite van de Sint-Pietersbandenparochie in Attenhoven en de directe omgeving. De parochiekerk met kerkhof en de pastorie met tuin zijn eveneens als monument beschermd.

Waarden

De omgeving van de kerk- en pastoriesite is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Vrijwel gaaf bewaard, representatief voorbeeld van een dorpskern in Droog-Haspengouw die zowel haar landelijke karakter als historische configuratie behouden heeft. De dorpskern wordt gevormd wordt door markante historische hoeves, een kersenhoogstamboomgaard, enkele weilanden en een eeuwenoude onverharde voetweg die refereren aan de historische context waarin kerk en pastorie tot stand kwamen.

Is de omvattende bescherming van

Buxus in pastorietuin Attenhoven

St.-Petrusstraat 17 (Landen)
Deze geschoren op stam gezette buxus maakt deel uit van de voormalige pastorietuin van Attenhoven. Van de vermoedelijke formele 18de-eeuwse tuinaanleg is weinig bewaard, op een aantal zeer oude aanplantingen na zoals buxussen, gele kornoelje en een taxus. Deze aanplantingen maken traditioneel deel uit van de pastorietuin.

Hoeve in Maaslandse stijl

Dorpsstraat 6-8 (Landen)
De boerenwoning en poortgebouw van de 18de-eeuwse hoeve in Maaslandse stijl hebben een beeldbepalende ligging ten noorden van de kerk aan de ingang van de Kastelstraat.

Parochiekerk Sint-Pietersbanden

De kerk is een fraai voorbeeld van een door de eeuwen heen geëvolueerd plattelandskerkje, met een 16de-eeuws gotisch koor, een sacristie in Maaslandse stijl van 1723, een neogotisch schip, transept en westtoren van 1890 naar ontwerpen van de Sint-Truidense architect E. Serrure.

Pastorie Sint-Pietersbandenparochie en tuin

De pastorie werd opgetrokken tussen 1711-1734 als een drie traveeën breed enkelhuis van twee bouwlagen in een sobere classicistische stijl met brede omlijstingen in Maaskalksteen en een interieurafwerking in verfijnde en rijkelijke régencestijl.

Vierkantshoeve

Dorpsstraat 10 (Landen)
De vrijwel gaaf bewaarde vierkanthoeve werd eind 18de, begin 19de eeuw gebouwd op een oudere site en heeft een beeldbepalende ligging ten noorden van de kerk aan de ingang van de Kastelstraat.