Parochiekerk Sint-Jan de Doper: orgel

Gemeente Herstappe
Locatie Kerkstraat zonder nummer (Herstappe)
Alternatieve naam Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Kerkstraat zonder nummer, Herstappe (Limburg)

Neogotische kerk van 1869, naar ontwerp van H. Jaminé. De plattegrond beschrijft een éénbeukig gebouw.

Typologieorgels
Dateringderde kwart 19de eeuw

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het orgel in de parochiekerk Sint-Jan de Doper of Sint-Jan Baptist, in 1866 geleverd door Pereboom & Leijser uit Maastricht.

Het orgel int-Jan-Baptistkerk is beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

De werkstukken van Pereboom & Leyser zijn kwantitatief in ruime mate nog bewaard, maar dat betekent zeker niet dat ze als serieproductie moeten beschouwd worden. Elk instrument heeft zijn eigenheid en is met zorg afgewerkt, zowel qua materialen als qua muzikale vormgeving (mensuren, intonatie ... ). Het zijn orgels voor de modale dorpskerk die perfect functioneel zijn. De orgelkast is een neogotisch meubel van de betere soort.