Beschermd monument

Oorlogsmonument ontworpen door J. Reumers

Beschermd monument van tot heden (voorlopige wijziging)

ID
1909
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1909

Besluiten

Oorlogsgedenkteken
voorlopige wijzigingsbesluiten: 27-02-2023  ID: 15114

Oorlogsmonument
definitieve beschermingsbesluiten: 22-01-2014  ID: 5295

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken van As ontworpen door architect J. Reumers ter nagedachtenis van de slachtoffers van beide wereldoorlogen, is beschermd als monument.

In 2018 werd gestart met de heraanleg van het centrum van As. Om het oorlogsgedenkteken beter te integreren in deze nieuwe ruimtelijke context, wenst de gemeente het monument een andere plaats te geven op het kerkplein. Daarom werd het oorspronkelijk besluit van 22 januari 2014 voorlopig gewijzigd.



Waarden

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Door architect J. Reumers uit Genk ontworpen gedenkteken, typologisch als een driezijdige obelisk uitgewerkt, met een rijke symbolentaal, getuige de treurende vrouwelijke figuur, de Belgische leeuw, de nationale driekleur, de lauwerkrans en -takken, de leeuwenkop, de kruisen, het zwaard, het schild, de keten en de helm; symbolen voor onderdrukking, moed, oorlogsstrijd, vaderland en overwinning.

historische waarde

Opgericht om de feiten en slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog te gedenken, is het op 6 augustus 1950 onthulde en na 16 oktober 1975 naar de huidige plek verplaatste oorlogsmonument een getuige van de Belgische politieke geschiedenis, alsook die van As, en bezit het zodoende een belangrijke historische en documentaire waarde.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Oorlogsmonument ontworpen door J. Reumers

Kerkplein (As)
Monument "ter nagedachtenis van de gevallen Oudstrijders, Weggevoerden, Politieke Gevangenen, Weerstanders van de beide laatste Oorlogen", plechtig onthuld op zondag 6 augustus 1950. Aanvankelijk stond het monument op het kruispunt van de Dorpsstraat en de Weg naar Bree.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.