Oorlogsmonument ontworpen door J. Reumers

Beschermd monument van 22-01-2014 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente As
Deelgemeente As
Straat Kerkplein
Locatie Kerkplein (As)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71002/108.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Oorlogsmonument ontworpen door J. Reumers

Kerkplein zonder nummer, As (Limburg)

Monument "ter nagedachtenis van de gevallen Oudstrijders, Weggevoerden, Politieke Gevangenen, Weerstanders van de beide laatste Oorlogen", plechtig onthuld op zondag 6 augustus 1950. Aanvankelijk stond het monument op het kruispunt van de Dorpsstraat en de Weg naar Bree.

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringna WO II
Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken van As ontworpen door architect J. Reumers ter nagedachtenis van de slachtoffers van beide wereldoorlogen, is beschermd als monument.

Waarden

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Opgericht om de feiten en slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog te gedenken, is het op 6 augustus 1950 onthulde en na 16 oktober 1975 naar de huidige plek verplaatste oorlogsmonument een getuige van de Belgische politieke geschiedenis, alsook die van As, en bezit het zodoende een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Door architect J. Reumers uit Genk ontworpen gedenkteken, typologisch als een driezijdige obelisk uitgewerkt, met een rijke symbolentaal, getuige de treurende vrouwelijke figuur, de Belgische leeuw, de nationale driekleur, de lauwerkrans en -takken, de leeuwenkop, de kruisen, het zwaard, het schild, de keten en de helm; symbolen voor onderdrukking, moed, oorlogsstrijd, vaderland en overwinning.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.