Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Restanten gravenburcht: heuvel en gracht

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Restanten van de gravenburcht

Beschrijving

De bescherming omvat restanten van de gravenburcht: de heuvel en de gracht. De gevels (Trapkensstraat) op de grens van de afbakening maken in dit geval geen deel uit van de bescherming.

Waarden

De restanten van de gravenburcht (heuvel en gracht) zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, wetenschappelijke waarde

de burchtheuvelsite vormt het laatste restant van de oude burcht, die de graven van Loon lieten oprichten op de strategisch interessantste locatie van de streek, een veilige heuvelrug van het massief van Borgloon. Hoewel de burcht reeds in een vroeg stadium verlaten werd en nooit een nieuwe functie kreeg, is de structuur van de site steeds bepalend gebleven voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van Borgloon. Het terrein behield daarenboven een zeker strategisch aspect, in die zin dat vanop de nieuw gecreƫerde hoogte een wijds uitzicht wordt geboden over de prachtige omgeving van Borgloon. Het terrein heeft tot slot ook nog een zeker archeologisch potentieel.

Kortestraat, Speelhof, Trapkensstraat (Borgloon)
De motteheuvel en gracht vormen het relict van de volmiddeleeuwse burcht van de graven van Loon, opgericht op een strategisch gelegen heuvelrug. Hoewel de burcht reeds in een vroeg stadium verlaten werd en nooit een nieuwe functie kreeg, is de structuur ervan bepalend gebleven voor de verdere ontwikkeling van het centrum van Borgloon.