Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Sint-Stephanus: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Parochiekerk Sint-Stefanus en omgeving

Beschrijving

De omgeving van de parochiekerk Sint-Stephanus te Hoeselt, waar vroeger een deel van het kerkhof was gesitueerd, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De omgeving van de Sint-Stephanuskerk, deel van het voormalige kerkhof, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De open ruimte rondom de kerk, als plaats van het voormalige kerkhof, en het monument voor de gesneuvelden maken integrerend deel uit van de historische kerksite.

Parochiekerk Sint-Stephanus

Dorpsstraat (Hoeselt)
Van het oorspronkelijke, preromaanse gebouw uit de 10de eeuw rest de onderste geleding van de toren. Het schip dateert van 1770. Deze oorspronkelijke zaalkerk werd vergroot in 1896 en 1931 naar ontwerp van M. Christiaens tot het huidige basilicale gebouw.

Is de omvattende bescherming van

Oorlogsmonument

Het hardstenen monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog werd in het voorjaar van 1921 opgericht naar een ontwerp van Stes Ulrix, bouwkundige uit Nederheim.