Oorlogsmonument ontworpen door J. Jourdain

Oorlogsmonument

Beschrijving

Het oorlogsmonument uit 1924-1925, ontworpen door Jules Jourdain te Tessenderlo, is beschermd als monument.

Oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het op 27 september 1925 ingehuldigde oorlogsmonument ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog en bij uitbreiding de Tweede Wereldoorlog, is een getuige van de Belgische en Tessenderlose politieke geschiedenis, en bezit om die reden een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Door de nationaal vermaarde beeldhouwer Jules Jourdain (1873-1957) ontworpen gedenkteken, typologisch uitgewerkt als een vierkante pijler met bekronend, verguld beeld van Sint-Maarten die zijn mantel deelt, de patroonheilige van de parochie; rijke symbolentaal, getuige het mooie beeld, de hoorn met granaat, de lauwertakken en de inscripties; symbolen van bescherming (patroonheilige), moed, heldhaftige oorlogsstrijd (carabiniers grenadiers), vaderland, overwinning en roem.

Markt (Tessenderlo)
Het gemeentebestuur van Tessenderlo richtte in 1925 op de markt een monument op ter nagedachtenis van de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Beeldhouwer Jules Jourdain werd met het ontwerp belast. Later werden ook de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op het gedenkteken aangebracht.