Sint-Harlindis en Relindiskapel en Sint-Willibrordusput

Kapel Sint-Harlindis en Relindis, Sint-Willibrordusput en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Sint-Harlindis en Relindiskapel en de Sint-Willibrordusput, die zich tegen het koor van de kapel situeert.

Waarden

De kapel HH. Harlindis en Relindis en de H. Willibrordusput zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Kapel op rechthoekig grondplan met driezijdige koorsluiting, aan de oostzijde aanleunend tegen een éénbeukig gebouwtje dat de zogenaamde Heilige Willibrordusput herbergt. Gebouwd in 1680-1681 in sobere barokstijl met 18de eeuwse gepolychromeerde stucwerkdecoratie met voorstelling van de heiligen Harlindis en Relindis.

volkskundige waarde

In en rond de kapel hebben zich verschillende vormen van volksdevotie ontwikkeld: de verering van de heiligen Harlindis en Relindis, van Sint-Antonius en deze rond de Sint-Willibrordusput of zoals vermeld in de gichtboeken de put der Heilige Maagden.

Willibrordusweg (Maaseik)
Kapel uit de 18de eeuw, gebouwd bij de Willibrordusput. Volgens de overlevering zou deze Willibrordusput een oude doopput zijn uit de tijd van de stichting van de abdij.