Kalkstenen kruis

Gemeente Hoeselt
Straat Hooilingenstraat
Locatie Hooilingenstraat zonder nummer (Hoeselt)

Kalkstenen kruis

Hooilingenstraat zonder nummer, Hoeselt (Limburg)

Groot kalkstenen moordkruis met het opschrift 1567/ GHYES/ PONWELS, waaronder in reliëf een gekruisigde Christus.

Het kalkstenen kruis te Hoeselt is beschermd als monument.

Het kalkstenen kruis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Door de verzorgde en fraaie afwerking van zowel het reliëf als het opschrift onderscheidt dit kruis zich van de gebruikelijke moord- en ongelukskruisen.

historische waarde

Dit moordkruis is een waardevol element in de reeks gelijkaardige monumenten van dit genre. Het is tevens een document voor de geschiedenis en prosopografie van de gemeente Hoeselt. De hoge ouderdom (1567) verhoogt de documentaire waarde: kruisen uit deze vroege periode zijn zeldzaam. Bovendien benadrukt het het verdwenen belang van de oude verbindingsweg Hoeselt- Tongeren, vóór de aanleg van de steenweg Tongeren-Bilzen in 1839.