Kalkstenen kruis

Kalkstenen kruis

Het kalkstenen kruis te Hoeselt is beschermd als monument.

Het kalkstenen kruis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Door de verzorgde en fraaie afwerking van zowel het reliëf als het opschrift onderscheidt dit kruis zich van de gebruikelijke moord- en ongelukskruisen.

historische waarde

Dit moordkruis is een waardevol element in de reeks gelijkaardige monumenten van dit genre. Het is tevens een document voor de geschiedenis en prosopografie van de gemeente Hoeselt. De hoge ouderdom (1567) verhoogt de documentaire waarde: kruisen uit deze vroege periode zijn zeldzaam. Bovendien benadrukt het het verdwenen belang van de oude verbindingsweg Hoeselt- Tongeren, vóór de aanleg van de steenweg Tongeren-Bilzen in 1839.

Kalkstenen kruisen

Hooilingenstraat (Hoeselt)
Op de kruising met de Bornekensweg werden in de tweede helft van de 16de eeuw twee moord- of zoenkruisen opgericht. Deze plaats staat dan ook bekend als “Twee kruisen”. In de westelijke berm staat het oorspronkelijke kalkstenen kruis voor Ghysbrecht Pauwels, met opschrift: “1567/ Ghyes/ Ponwels”. In de oostelijke berm vervangt een vermoedelijk 18de- of 19de-eeuws kruis het kruis voor Emondt Palmarts (+1592).