Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel Ter Borch met omgeving

Omgeving van het kasteel Ter Borch
voorlopige opheffingsbesluiten: 14-04-2024  ID: 15343

Overblijfselen van kasteel Ter Borch en omgeving

De omgeving van het kasteel Ter Borch en het kasteel zelf zijn beschermd als dorpsgezicht.

Op 14 april 2024 werd de bescherming als dorspgezicht van de omgeving van het kasteel Ter Broch voorlopig gedeeltelijk opgeheven omdat de erfgoedwaarden onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan. In 2013 werd aan de Bruiloftstraat een nieuw klooster gebouwd. In 2015 werd langs deze straat een nieuw schoolgebouw met twee parkeerterreinen ingericht. Dit deel van de omgeving heeft geen erfgoedwaarde meer.

Waarden

De omgeving van het kasteel Ter Borch is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het domein ‘Ter Borch’ omvatte oorspronkelijk een uitgestrekt gebied aan weerszijden van de Hulstraat.
Het omvatte derhalve ook het huidig park waarin zich de ‘Bethaniatoren’ en de resten van het oorspronkelijk waterkasteel met zijn omgrachting bevinden. Langs het dorpsplein grensde het aan een aantal panden en percelen waarop in het midden van de 18de eeuw het kasteel Brouckmans gebouwd werd.
Het park zelf evolueerde van een geometrisch aangelegde tuin naar een 19de-eeuws landschapspark.
De 19de-eeuwse klooster- en schoolgebouwen, het weeshuis van 1897 met zijn uitbreiding van 1911, de kapel van 1903 en de aalmoezenierswoning van 1915 vormen het sluitstuk van een bestemmingsevolutie van het kasteelcomplex.
De kiosk van 1898 en het gemeentehuis van 1838 zijn getuigen van de 19de-eeuwse transformatie van de oorspronkelijke, landelijke dries tot eigenlijk dorpsplein.

Kasteel Burghof en park

Dorpsstraat 18 (Hoeselt)
Resterende, hoektoren van een vierkant waterkasteel. De overige gebouwen van de school behoorden tot een voorheen afzonderlijk geheel.

Is de omvattende bescherming van

Gemeentehuis van Hoeselt

Dorpsstraat 17 (Hoeselt)
Gemeentehuis, door middel van muurankers in de achtergevel gedateerd 1838. Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype.

Kiosk

Dorpsstraat (Hoeselt)
Op de voormalige dries, kiosk, bestaande uit een rieten dak gedragen door platanenstammen, en bekroond met een kleine, gelijkaardige lantaarn.