Burgerhuis met bedrijfsgebouw

Gebouwen in Elen met omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het laat-19de-eeuws burgerhuis met het in 1933 gebouwde bedrijfsgebouw (in opdracht van François Schroë), gelegen op de hoek Kerkstraat-Bergerkampstraat.

Waarden

Het burgerhuis met aansluitend bedrijfsgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Burgerhuis en bedrijfsgebouw vormen een representatief laat-19de-eeuws dorpsensemble, uitgevoerd in een sobere monumentale stijl. Het burgerhuis is uitgevoerd in baksteen, de façade verlevendigd met lisenen, een middenrisaliet en baksteenfries. Het bedrijfsgebouw is typisch voor de tijd, uitgevoerd in een architecture parlante, met een monumentale laadpoort met platform, een veelheid aan getoogde vensters met metalen roedenverdeling en een klein monumentaal accent onder de vorm van een afgeschuinde hoektravee, bekroond met een trapgeveltje.

industrieel-archeologische waarde

Het geheel, beeldbepalend gesitueerd op de straathoek Kerkstraat-Bergerkampstraat, getuigt van een voor de tijd en plaats typische, kortstondige en kleinschalige industriële ontwikkelingsfase, en vormt een prachtig visueel geheel met het tegenoverliggende kerksite.

Kerkstraat 8 (Dilsen-Stokkem)
Burgerhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw met in 1933 toegevoegd bedrijfsgebouw. Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bedrijfsgebouw van drie bouwlagen op souterrain, twee traveeën aan de Kerkstraat, een afgeschuinde hoektravee voorzien van een trapgevel, en drie traveeën aan de Bergerkampstraat.